Συζήτηση με την κα Κατερίνα Γιατζόγλου για το Female-G

Συζήτηση με την κα Κατερίνα Γιατζόγλου για το Female-G
Κατερίνα Γιατζόγλου – Δώρα Χαραλαμπάκη:
“Πώς να γίνεις μία διάσημη σχεδιάστρια κοσμημάτων και πως να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου!”

Πες μου για την παιδική σου ηλικία, τι ονειρευόσουν να γίνεις όταν μεγαλώσεις; 

Μ αρέσει αυτή η ερώτηση! Τώρα που μεγαλώνω και έχω ξεχάσει το κοριτσάκι που ήμουν κάποτε, έχω ανάγκη να ξανασυνδεθώ μ αυτό! Λοιπόν! Ήμουν ένα ντροπαλό μικρό που μεγάλωσε σε μια όμορφη οικογένεια το οποίο παρατηρούσε και κατέγραφε πράγματα. Μου άρεσαν οι συζητήσεις των μεγάλων, ήμουν ήρεμη και σοβαρή τολμώ να πω, μεγαλώνοντας ανοίχτηκα και κοινωνικοποιήθηκα αρκετά, αλλά μικρή, όχι, πάντα ζωγράφιζα, όπου έβρισκα, ότι έβρισκα και επειδή το έκανα με ευκολία και είχα αποδοχή ήταν μονόδρομος το όνειρο! Θα ζωγράφιζα με κάθε τρόπο και μέσον και θα έβρισκα πως θα το εφάρμοζα. Φυσικά είχα και δυο γονιούς πολύ υποστηρικτικούς οπότε έγινε φυσικά και με ροή!

Πότε σχεδίασες το πρώτο  σου κόσμημα;

Σπούδασα εφαρμοσμένες τέχνες και μετα εικαστικά, η ανάγκη για πιο τρισδιάστατες απεικονίσεις με έφερε σε επαφή με την κεραμική όπου ερωτεύομαι το υλικό και παίζοντας με τον πηλό τον τυλίγω πάνω μου και τα πρώτα κοσμήματα γίνονται από πηλό. Αρκετά χρόνια πριν λοιπόν και σιγά σιγά μπαίνω στον χώρο αυτόν που με γοητεύει και βρισκω μια άλλη εικαστική γλώσσα σε άλλη κλίμακα που όμως το χρώμα, το σχήμα και το υλικό είναι φορέσιμο και άρα πιο οικείο, πιο θηλυκό.

Να πω εδώ, ότι διατηρούσα μια γκαλερί εφαρμοσμένων τεχνών στα τέλη της δεκαετίας του 90 κι εκεί ανακαλύπτω και προτείνω στον κόσμο το εικαστικό κόσμημα, το οποίο υπαγορεύει μέσα μου μια άλλου είδους  αισθητική προσέγγιση. Γιατί το κόσμημα είναι αξεσουάρ, αν δεν έχει κάτι να συμπληρώσει η να υπογραμμίσει σε μια προσωπικότητα δεν με αφορά.

Από τι εμπνέεσαι;

Εμπνέομαι από την τέχνη! Και από τους ανθρώπους που την παράγουν, αυτά τα πατήματα που μένουν αέναα στον χρόνο με μόνο όπλο την αλήθεια, είναι για μένα πηγή έμπνευσης! Μέσα σ ένα μουσείο ανεβαίνει η αδρεναλίνη μου, ευτυχώς είχα και έχω την τύχη να ταξιδεύω συχνά και να έρχομαι σε επαφή μ αυτήν την ενέργεια!

Είναι σαν να μυρίζω ένα άνθος που δεν έχει μυρίσει ποτέ κανείς άλλος! Τόσο σωματικά βιώνω την επαφή μου αυτή! Άλλωστε ζούμε στην εποχή που οι τέχνες οικειοποιούνται ελεύθερα εκφραστικές πρακτικές η μια της άλλης. Μια ενδιαφέρουσα μουσική, μια ωραία ταινία, συλλογή ομορφιάς θα το έλεγα, όλα αυτά φιλτράρονται μέσα μου στο ανοίκειο και μεταλλάσσονται σε αντικείμενα αφηγηματικά που φοριούνται.

Η Αυστραλία τι ρόλο έπαιξε στην καριέρα σου; 

Η Αυστραλία! Είναι μια αγορά που στηρίζει πολύ τη δουλειά μου!

Έχεις λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις. Πώς σε αντιμετώπισαν οι αγορές του εξωτερικού, και πως αξιολογούν το Ελληνικό χειροποίητο κόσμημα;

Το Ελληνικό χειροποίητο κόσμημα έχει μια σημαντική παρουσία στο εξωτερικό. Έχουμε πάρα πολλούς αξιόλογους σχεδιαστές με παρουσία στις διεθνής αγορές που εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους. Έχουμε και μακριά και βαθιά παράδοση και αισθητική και αυτό χαίρει αποδοχής. Φυσικά μετά παίζει ρόλο η συνέπεια ο επαγγελματισμός τα μέσα και όλα τα υπόλοιπα που σε κάνουν να στέκεσαι ισάξια δίπλα σε συναδέλφους από όλον τον κόσμο. Μας λείπει όμως η ομάδα. Και η βοήθεια. Ο καθένας μας είναι μόνος του και παλεύει με ίδια μέσα!

Η δικιά μου δουλειά έχει απήχηση στο εξωτερικό, την αποδέχονται και την φοράνε και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα!

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά; 

Μ αρέσει να παίζω πολύ με τα υλικά. Τα αγαπώ όλα.

Σταθερά το μέσον μου είναι η πορσελάνη και το μέταλλο, αλλά κάθε συλλογή έχει διαφορετικές ανάγκες οπότε και έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς χαρτί, πλαστικό, νήματα και ξύλα.

Πόσο  άλλαξε την ζωή σου ο Covid-19;

Την άλλαξε όσο σε όλους μας! Εκείνο που μου λείπει πιο πολύ είναι η αγκαλιά!

Μου άλλαξε και την δουλειά μου, με περιόρισε και με μπέρδεψε. Έχω αγωνία, για τα παιδιά μου για τους φίλους μου, για μένα! Δεν μπορώ να προγραμματίσω πια τίποτα, δεν μπορώ να βάλω στόχους. Μ έμαθε να ζω μέρα τη μέρα. Κι αυτό κέρδος θα το πω.

Ένα απραγματοποίητο όνειρο σου;

Να σπουδάσω λαογραφία και ν αφήσω τον εαυτό μου να κοιτάει τον ορίζοντα!

Ποια γυναίκα θα ήθελες να φοράει τα κοσμήματα σου; 

Θα ήθελα να τα φοράνε όλες οι γυναίκες! Χωρίς περιορισμούς! Κάθε σώμα και κάθε προσωπικότητα με ενδιαφέρει! Ο διάλογος αυτός είναι στόχος, πως ένα σκουλαρίκι συμπληρώνει το σχήμα ενός προσώπου, η το πως ένα κολιέ κάθεται ανάμεσα σ ένα στήθος και ενσωματώνεται λες κι ήταν πάντα εκεί, φυσικά αυτό είναι αμφίδρομο και για να γίνει πρέπει να το διαλέξει και η άλλη πλευρά! Συνήθως το διαλέγουν γυναίκες πολύ σύγχρονες και δυναμικές, γυναίκες που παίζουν με τη ζωή και το στυλ.

Είσαι αισιόδοξη για το αύριο;

Είμαι! Κάθε μέρα, σε όποια συνθήκη, ξέρω ότι είναι το καλύτερο σημείο που μπορώ να σταθώ για να κοιτάξω μπροστά!

Ευχαριστω την κα Κατερινα Γιατζογλου και το Female-G για την πολυ ωραια συζητηση!

Δείτε το άρθρο στο Female-G